De opleiding

Rock City Institute.

Door alle maatregelen rondom de Corona pandemie hebben wij besloten om de volgende aanpassingen te maken voor wat betreft de aanmeldingsprocedure en audities.

 • De uiterste aanmeldingsdatum is verlengd tot 1 mei 2020.
 • De audities worden nu gepland op donderdag 4 juni en vrijdag 5 juni.
 • In tegenstelling tot andere jaren doe je individueel auditie. Je hoeft dus geen muzikanten regelen om met je mee te spelen. Sterker nog: dat mag niet.
 • Je krijgt z.s.m. bericht van de administratie op welke datum je bent ingedeeld.
 • Het is in deze onzekere tijd goed mogelijk, dat er door nieuwe inzichten alsnog andere beslissingen worden genomen. Wij zullen proberen hierin steeds zo snel mogelijk te communiceren. Indien je toch vragen hebt, mail dan met Karima Feddahi (summa-artiest@summacollege.nl).


Zo vet, je zou bijna vergeten dat het school is!

Leef jij voor je muziek? Ga jij voor die podiumplek alsuitvoerend artiest of wordt straks juist de studio jouw domein? Zou je laterzelf les willen geven of voel je toch meer voor een rol als manager in deindustrie erachter? Heb je muzikale skills, je eigen artistieke ambities en dewil om het tot professional te schoppen, dan is Rock City Institute echt iets voor jou! RCI kent 5 specialisaties: zang, drums, basgitaar, gitaar en toetsen. Alle lessen worden gegeven in het gebouw van PopEi op Strijp-S.

Naast instrumentale vaardigheden komen ook de zakelijke en technische kanten van het vak aan bod. Je leert intensief met elkaar samenwerken en samenspelen. Zo leg je een brede basis voor een beroep in de muziekindustrie. Leerbedrijf Rock City Company helpt je aan een portie ervaring op het gebied van eigen performances, festivalorganisatie en workshops.

Met je loopbaanbegeleider bespreek je wekelijks de voortgang, je leerdoelen, je dromen en je toekomstmogelijkheden. Zo word je uitgedaagd om steeds een stapje verder te gaan en het beste uit jezelf te halen.Rock City Institute

 • crebo 25497
 • mbo-niveau 4
 • bol
 • 3 jaar
 • start augustus
 • vooropleiding: vmbo K/G/T, mbo 2 of overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
Opleiding

Je ontwikkelt tijdens de opleiding veel vaardigheden die je als bandlid/artiest nodig hebt. We besteden aandacht aan het je 'eigen' maken van repertoire, het zelf schrijven en arrangeren, het samenspelen, het repeteren, het geven van optredens, het bedenken en uitvoeren van workshops enzovoort. Samenwerken speelt een belangrijke rol. Daarnaast is er veel aandacht voor de zakelijke kant van het vak. Ook krijg je algemene vakken als Loopbaan, Rekenen, Nederlands en Engels. Bij het eigen leerbedrijf Rock City Company doe je de noodzakelijke praktijkervaring op.

Keuzedelen
Gedurende de drie leerjaren biedt RCI een aantal keuzedelen aan die relevant kunnen zijn na je opleiding, bijvoorbeeld: Livetechniek, Studiotechniek, Voorbereiding hbo en Opzet eigen lespraktijk. Hiermee kun je je vakmanschap verbreden of verdiepen en je voorbereiden op doorstroom naar een hoger niveau. Per keuzedeel leg je een examen af.

Lesrooster en urenoverzicht
Bekijk hier het lesrooster van leerjaar 1 van afgelopen jaar. Kijk ook eens naar het urenoverzicht. Let op: het lesrooster en urenoverzicht zien er ieder jaar anders uit. De roosters en overzichten die je hier vindt, zijn om een indruk te krijgen van wat je kunt verwachten.

Bekijk hier het urenoverzicht van leerjaar 2 van afgelopen jaar. Zo krijg je alvast een indruk van de vakken die je in het tweede leerjaar krijgt.

Bekijk hier het urenoverzicht van leerjaar 3 van afgelopen jaar. Zo krijg je alvast een indruk van alle vakken in het laatste jaar van de opleiding.
Toelating en aanmelding

Vooropleidingseisen

Om toegelaten te kunnen worden tot deze opleiding heb je nodig: vmbo K/G/T, mbo 2 of overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

Aanmelden

Je aanmelding verloopt via Intergrip. De sluitingsdatum is i.v.m. COVID-19 met een maand uitgesteld. Je hebt nu dus tot 1 mei 2020 de tijd. Na je aanmelding nemen we telefonisch contact met je op. Dan vragen we je o.a. voor welke van de vijf genoemde specialisaties je kiest (zang, drums, basgitaar, gitaar en toetsen). Je kunt slechts één specialisatie kiezen.

Toelating
Om te kunnen bepalen of je wordt toegelaten tot de muzikantenopleiding van Rock City Institute, moet je een auditie doen. Als alles omtrent je aanmelding in orde is, word je ingedeeld voor een van de auditiedagen. Heb je tussentijds specifieke vragen over je aanmelding, neem dan contact met ons op.

E-mail: Karima Feddahi - summa-artiest@summacollege.nl

Toelatingsprocedure Rock City Institute
Nadat je je hebt aangemeld, zul je worden ingedeeld voor de eerste auditieronde. Die auditie duurt in totaal 30 minuten en bestaat uit twee onderdelen: een optreden en een gesprek. Je treedt op voor een speciaal samengestelde commissie. Hierbij zijn vooral je muzikale vaardigheden (skills, samenspelen) en je artistieke creativiteit (eigen arrangement/eigen repertoire) aandachtspunten.

Ter voorbereiding:

 • Voor de auditie bereid je drie nummers voor (individueel, gezien de huidige omstandigheden). Minstens één eigen song is verplicht. Minstens één eigen song is verplicht. Rock City Institute zorgt voor microfoons, versterkers en keyboards.
 • Neem indien nodig wel zelf je eigen gitaar, basgitaar of snare en stokken mee.
 • In een persoonlijk gesprek komen ook je motivatie, toekomstbeeld, ambities en sociale vaardigheden aan bod.

Aan deze toelatingsprocedure zijn geen kosten verbonden.

Nadat deze auditie is afgerond, zal de commissie meteen gaan overleggen. Als het volgens de commissie (nog) niet voldoende was om op ons instapniveau te kunnen beginnen, dan zijn je kansen voor komend schooljaar helaas voorbij. Dit zal inhoudelijk goed met je worden nabesproken, zodat je in ieder geval weet of het een volgende keer misschien wél haalbaar is. Op basis van de bevindingen van de toelatingscommissie zullen we uiteindelijk onze definitieve keuzes maken. Je wordt per brief geïnformeerd over het verdere verloop van je inschrijving.

Data audities
Onze audities staan nu gepland op donderdag 4 juni en vrijdag 5 juni.

Als je je aanmeldt zul je op een van deze twee auditiedagen worden ingedeeld, dus houd deze nu al vrij!

Let op: Rock City Institute heeft elk jaar slechts een beperkt aantal plekken vrij, dus denk goed na over een backup-plan.

Checklist Rock City Institute

 • Wil jij als uitvoerend artiest werken in de muziekindustrie?
 • Heb jij het creatieve talent om eigen muziek te maken?
 • Lijkt het je leuk om later ook zelf muzieklessen te geven?
Na de opleiding

Je wordt opgeleid tot muzikant. Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als zelfstandig artiest/ondernemer in de muziekindustrie. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar het hbo. Denk bijvoorbeeld aan muziekgerelateerde opleidingen als het Conservatorium van Amsterdam, Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam, Rock Academie in Tilburg of de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht).

Bands die zijn gestart bij Rock City Institute en de afgelopen jaren een succesvolle start hebben gemaakt, zijn bijvoorbeeld Black-Bone, Kovacs, singer/songwriter Stef Classens en zangeres Rochelle.

Bekijk alle Rock City Talents
Oud Student
Kovacs
Oud Student
Black-Bone
Stef Classens
Docenten

Het docententeam van Rock City Institute bestaat uit actieve professionals met ervaring in de muziekindustrie. Ze delen hun artistieke passie, hun muzikale expertise en hun zakelijke netwerk om de studenten een goede start te geven in het beroepsveld.

Bekijk hier onze eigen Rock City Institute minimovies met een aantal van onze topdocenten!

Check het team Rock City Institute
Docent
Merijn van Haren
Docent
Leon den Engelsen
Praktische informatie
 • Kosten

  Het vastgestelde lesgeld bedraagt 1.202 euro per jaar.
  Lesgeld betaal je als je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd mbo-opleiding volgt (bol).Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen, omdat je ouders/verzorgers nog kinderbijslag en kindgebonden budget voor je ontvangen.

  Mbo-studenten hebben recht op reiskostenvergoeding. Met een OV-kaart reis je gratis of met korting.Vanaf 1 januari 2017 kunnen ook minderjarigen (zonder studiefinanciering) een studentenreisproduct krijgen.

  Houd verder rekening met de aanschaf van een laptop. De aanbevolen specificaties voor vind je op de Summa-website onder 'Summa Artiest'. Voor deze opleiding is een Apple MacBook ook geschikt. Het Summa College biedt echter geen ondersteuning op Apple computers en MacOS.

 • Leerbedrijf Rock City Company

  Rock City Company (RCC) treedt op als impresariaat/productiehuis voor bands en educatieve projecten. Hoewel RCC voor een deel marktgestuurd is, heeft zij geen winstoogmerk. De commerciële en financiële doelen staan volledig in het teken van onderwijsdoelen. Voor externe partijen is RCC een professionele partner in de samenwerking met bedrijven, scholen, instellingen en particulieren uit de regio.

 • Repeteren

  PopEi heeft meer dan 15 repetitieruimtes, uitgerust met backline en zanginstallatie. Ook zijn er diverse gitaar- en basversterkers en complete drumstellen beschikbaar. Neem als drummer in ieder geval je bekkens en stokken mee. Voor de toetsenisten zijn er stagepiano's, maar als je met (soft)synths werkt, moet je daar zelf voor zorgen.

 • Onze partners

  Partnerlogo's

  Rock City Institute wordt sinds de oprichting door de muziekgerelateerde industrie als een serieuze, waardevolle speler gezien. Hieronder vind je een aantal professionele partijen, waar RCI als vaste partner mee samenwerkt:

  • Dynamo
  • PopEi
  • Effenaar
  • ERMC (Eindhoven Rock Metal Company)
  • Eindhoven RockCity
  • Buma Rocks
  • City Tv
  • Bax Music
  • Key Music
 • Met het OV naar school

  Rock City Institute/PopEi is heel goed bereikbaar met de trein, aangezien het zo'n beetje naast station Beukenlaan ligt. Bekijk hier de online reisplanner.

 • Eten en drinken

  PopEi heeft eigen horecavoorzieningen. Zoals een restaurant, waar je zowel kunt lunchen als dineren. Het is natuurlijk ook toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen.

 • Contact

  Vragen over de opleiding
  Dave van den Dries:
  rockcityinstitute@summacollege.nl of 06 50 20 71 83

  Informatie over het leerbedrijf
  Joost Lodewijk:
  rockcityinstitute@summacollege.nl of 06 52 04 15 41

  Informatie over aanmelding en audities
  E-mail: secretariaat-creatiefvakmanschap@summacollege.nl
  Telefoonnummer: 040 26 95 690

  Ziekmelden
  040 269 40 90
  Ziekmelden kan tussen 8.00 en 16.30 uur, onder vermelding van locatie Rock City Institute.

  Redactie website
  Joost Lodewijk
  Ivo Severijns

  Fotografie
  Summa College

Meer informatie