Begin typing your search above and press enter to search.
DE OPLEIDING

Leef jij voor je muziek? Ga jij voor die podiumplek als uitvoerend artiest of wordt straks juist de studio jouw domein? Zou je later zelf les willen geven of voel je toch meer voor een rol als manager in de industrie erachter? Heb je muzikale skills, je eigen artistieke ambities en de wil om het tot professional te schoppen, dan is Rock City Institute echt iets voor jou! RCI kent 5 specialisaties: zang, drums, basgitaar, gitaar en toetsen. Alle lessen worden gegeven in het gebouw van PopEi op Strijp-S.

Naast instrumentale vaardigheden komen ook de zakelijke en technische kanten van het vak aan bod. Je leert intensief met elkaar samenwerken en samenspelen. Zo leg je een brede basis voor een carrière in de muziekindustrie. Ons eigen leerbedrijf Rock City Company helpt je aan een portie ervaring op het gebied van eigen performances, festivalorganisatie en workshops.

Met je loopbaanbegeleider bespreek je wekelijks de voortgang, je leerdoelen, je dromen en je toekomstmogelijkheden. Zo word je uitgedaagd om steeds een stapje verder te gaan en het beste uit jezelf te halen.

OVER ROCK CITY INSTITUTE

Je ontwikkelt tijdens de opleiding veel vaardigheden die je als bandlid/artiest nodig hebt. We besteden aandacht aan het je ‘eigen’ maken van repertoire, het zelf schrijven en arrangeren, het samenspelen, het repeteren, het geven van optredens, het bedenken en uitvoeren van workshops enzovoort. Samenwerken speelt een belangrijke rol. Daarnaast is er veel aandacht voor de zakelijke kant van het vak. Ook krijg je algemene vakken als Loopbaan, Rekenen, Nederlands en Engels. Bij het eigen leerbedrijf Rock City Company doe je de noodzakelijke praktijkervaring op.

Keuzedelen
Gedurende de drie leerjaren biedt RCI een aantal keuzedelen aan die relevant kunnen zijn na je opleiding, bijvoorbeeld: Livetechniek, Studiotechniek, Voorbereiding HBO en Opzet eigen lespraktijk. Hiermee kun je je vakmanschap verbreden of verdiepen en je nog beter voorbereiden op doorstroom naar een hoger niveau. Per keuzedeel leg je een examen af.

Informatie

 • Crebo 25654
 • mbo-niveau 4
 • bol
 • 3 jaar
 • start augustus
 • vereiste vooropleiding: vmbo K/G/T, mbo 2 of overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

HANDIG OM TE WETEN

Dit is een opleiding met een beperkt aantal plaatsen. Als je je aanmeldt, zul je worden uitgenodigd voor een auditie. Om toegelaten te kunnen worden heb je als vooropleiding minimaal nodig: een diploma vmbo K/G/T, mbo 2 of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

Vanaf 13 november kun je je voor het schooljaar 2024-2025 aanmelden. Inschrijving gaat via de website inschrijvenmbo.nl waar je kunt inloggen met je DigiD. Heb je nog geen DigiD, vraag deze dan aan.

 

Volg de stappen op inschrijvenmbo.nl. Je kunt eventueel deze instructie downloaden om je te helpen. Als je 15 minuten niets doet op de website, word je voor de veiligheid automatisch uitgelogd. Bij opnieuw inloggen, kun je verder gaan waar je gebleven was.

 

Als de aanmeldingsprocedure volledig is afgerond, nemen we contact met je op. We vragen je dan naar je instrumentale en artistieke ambities. Ook willen we weten of je een voorkeur hebt voor Rock City Institute, Metal Factory of Music Production Lab.

 

Om te kunnen bepalen of je kunt worden toegelaten, moet je auditie doen. Onze auditiedagen vinden plaats vanaf april. Heb je tussentijds specifieke vragen over je aanmelding, neem dan contact met ons op via summa-artiest@summacollege.nl.

Een auditie duurt in totaal 30 minuten. Een speciaal samengestelde commissie (2 à 3 personen) beoordeelt dan jouw muzikale prestaties. Hierbij zijn vooral je instrumentale vaardigheden (skills, samenspelen) en je artistieke creativiteit (eigen arrangement of compositie) aandachtspunten. Daarna gaat de commissie met jou het gesprek aan over je motivatie, toekomstbeeld, ambities en sociale vaardigheden.

 

Ter voorbereiding:

 • Tijdens de auditie zul je wat moeten laten horen, spelen en/of zingen. Bereid daarom zelf minimaal twee nummers voor. Minstens één eigen song is verplicht.
 • Rock City Institute zorgt voor microfoons, versterkers, drumstellen en piano’s. Neem indien van toepassing wel zelf je eigen (bas)gitaar, toetsen of bekkens/snare/stokken mee.
 • Denk vantevoren ook al goed na over wat je in het gesprek zou willen vertellen.

 

Aan deze toelatingsprocedure zijn geen kosten verbonden

Nadat de auditie is afgerond, zal de commissie meteen gaan overleggen. Als het volgens de commissie (nog) niet voldoende was om op ons instapniveau te kunnen beginnen, dan zijn je kansen voor komend schooljaar helaas voorbij. Dit zal inhoudelijk goed met je worden nabesproken, zodat je in ieder geval weet of het een volgende keer misschien wél haalbaar is. Onze opleiding heeft ieder schooljaar slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Pas als alle audities geweest zijn, zullen we op basis van de bevindingen van de verschillende toelatingscommissies onze definitieve selectie maken.

 

Je wordt per brief geïnformeerd over het verdere verloop van je inschrijving.

 

 

Data audities

Onze audities voor 2023 zijn gepland op:

 • Vrijdag 12 april 2024
 • Zaterdag 13 april 2024
 • Vrijdag 26 april 2024

Als je je aanmeldt, zul je op een van deze data worden ingedeeld, dus houd deze nu al vrij!

Nogmaals: Rock City Institute heeft elk jaar slechts een beperkt aantal plekken vrij, dus denk goed na over een backup-plan.

Het lesgeld voor 2024-2025 is vastgesteld op €1.449,-.

 

Lesgeld betaal je als je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd mbo-opleiding volgt (bol). Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen, omdat je ouders/verzorgers nog kinderbijslag en kindgebonden budget voor je ontvangen.

 

Mbo-studenten hebben recht op reiskostenvergoeding. Met een OV-kaart reis je gratis of met korting. Vanaf 1 januari 2017 kunnen ook minderjarigen (zonder studiefinanciering) een studentenreisproduct krijgen.

 

Houd verder rekening met de aanschaf van een laptop. De aanbevolen specificaties voor vind je op de Summa-website onder ‘Summa Artiest’. Voor deze opleiding is een Apple MacBook ook geschikt. Het Summa College biedt echter geen ondersteuning op Apple computers en MacOS.

Je wordt bij ons opgeleid tot zelfstandig artiest/ondernemer in de muziekindustrie. Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als uitvoerend muzikant, maar ook naast en achter het live podium zijn er kansen. Denk bijvoorbeeld aan het componeren en produceren van muziek in opdracht. Ook het lesgeven en coachen behoort tot de mogelijkheden.

 

Een groot deel van onze studenten wil zich nog verder ontwikkelen en stroomt succesvol door naar het hoger beroepsonderwijs, bijvoorbeeld naar muziekgerelateerde opleidingen zoals het Conservatorium van Amsterdam, Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam, Rock Academie in Tilburg of de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Ook hebben we alumni, die zijn uiteindelijk zijn afgestudeerd in auteursrecht, management, muziektherapie of logopedie.

 

Rock City Institute biedt iedereen die professioneel bezig wil zijn met muziek een brede basis voor de toekomst.

Acts die zijn begonnen bij Rock City Institute en de afgelopen jaren een succesvolle start hebben gemaakt, zijn bijvoorbeeld Black-Bone, Kovacs, singer/songwriter Stef Classens, zangeres Rochelle, singer/songwriter en stadsdichteres Iris Penning en componist/producer Wouter Hardy.

Checklist

Wil jij als uitvoerend artiest werken in de muziekindustrie?

· Heb jij het creatieve talent om eigen muziek te maken?

· Lijkt het je leuk om later ook zelf muzieklessen te geven?

· Zou jij in opdracht muziek willen produceren voor anderen?

Checklist